Tajska zupa na mleczku kokosowym – przepis

Nieodzownym elementem naszych podróży jest próbowanie potraw lokalnej kuchni. Spośród 30 krajów, które wspólnie do tej pory odwiedziliśmy (a w sumie każde z nas zwiedziło ich grubo ponad 40) – kuchnia tajska zdecydowanie wygrywa. Naszym zdaniem nie ma sobie równych. Po powrocie z Tajlandii długo nie mogliśmy wrócić do kulinarnej rzeczywistości. Lodówka niby pełna, ale nie ma co jeść.  W sumie od tego czasu na naszym stole dominują dania kuchni azjatyckiej. Chcielibyśmy się z Wami podzielić przepisem na naszą ulubioną tajską zupę – jest bardzo łatwa do przyrządzenia i nie zajmuje to więcej niż 15-20 minut 🙂

IMG_5170Składniki:

  • makaron ryżowy lub zwykły (według uznania – my zazwyczaj gotujemy pół paczki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • kostka rosołowa
  • 1 puszka mleczka kokosowego (ok. 400 ml)
  • niecała łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • łyżeczka kolendry
  • chilli według uznania
  • 2-3 łyżki sosu rybnego
  • soku z cytryny do smaku
  • łyżeczka sproszkowanej trawy cytrynowej (opcjonalnie)
  • Łyżka oleju do smażenia

Sposób przyrządzenia:

  1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
  2. Na oleju smażymy cebulkę i czosnek. Dodajemy przyprawy: chilli, imbir, trawę cytrynową, kolendrę
  3. W szklance wody rozpuszczamy kostkę rosołową i dodajemy do cebulki z przyprawami. Następnie dodajemy mleczko kokosowe, sos rybny i sok z cytryny. Jeśli jest taka potrzeba możemy dolać wody. My często zaciągamy łyżeczką mąki.

Generalnie wykonanie jest dziecinnie proste. Wystarczy wszystko ze sobą zmieszać i zagotować.

SMACZNEGO 🙂

Zapisz się na newsletter i bądź na bieżąco!

1 Komentarz

  1. teresa anna pisze:

    Wygląda niesamowicie pysznie!

Leave a Reply

Translate »

Zapisz się na newsletter i bądź na bieżąco!

rogalin