Zdrowe przekąski idealne na spacer czy wycieczkę – 3 sprawdzone przepisy

Planując podróże z dzieckiem – czy te dalekie, czy te bliskie, a nawet bardzo bliskie, jak codzienny spacer do parku, należy pamiętać o zabraniu czegoś do jedzenia, na wypadek gdyby Mały Podróżnik zgłodniał. A że zgłodnieje podczas spaceru, czy wycieczki – jest niemal pewne, bo na świeżym powietrzu jedzenie smakuje lepiej.

O tym, temat zdrowego odżywiania się jest dla nas ważny i o tym jak zmienialiśmy swoje nawyki żywieniowe, pisaliśmy już w tym wpisie.  Dziś chcielibyśmy podzielić się z Wami przepisami na nasze ulubione zdrowe przekąski, które idealnie nadają się do wzięcia na spacer, czy wycieczkę. Smakują nie tylko nam, ale też Emilce (mamy nadzieję, że w przyszłości polubi je też Leo). Ponadto są łatwe i szybkie do przygotowania i przede wszystkim są zdrowszą alternatywą sklepowych pełnych cukru słodyczy, którymi często zajadają się dzieci od najmłodszych lat.

Wszystkie przepisy, które tu prezentujemy mają kilka cech wspólnych:

  • Są smaczne i zdrowe
  • Są łatwe i szybkie w przygotowaniu
  • Pochodzą z książek kucharskich autorek bloga „Alaantkowe Blw

Szybkie ciasteczka waniliowe z jabłkiem – to jest ostatnio nasz hit! Uwielbiamy te ciasteczka!

Składniki:

  • 100g miękkiego masła
  • 250g zmielonego twarogu sernikowego
  • 1 ¾ szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
  • 1 laska wanilii (my czasem zastępujemy ekstraktem waniliowym)
  • 2 słodkie jabłka (nam zazwyczaj wychodzą 3 jabłka)

Wykonanie:

W misce mieszamy mąkę, masło, twaróg, i ziarenka wanilii. Wyrabiamy z tego ciasto. Jabłko kroimy na 8 części. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka o średnicy około 6 cm. Na każdym kółku układamy kawałek jabłka, składamy na pół, tak żeby przykryć jabłko. Nie dociskamy. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  i pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, kontrolując stopień zarumienienia.

Przepis pochodzi z najnowszej książki z alaantkowymi przepisami – Alaantkowe BLW. Rośniemy (cz.3) wyd. Mamania

Muffinki jogurtowe

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ¾ szklanki mąki orkiszowej
  • 2 jajka
  • 180g jogurtu naturalnego
  • ½ szklanki oleju kokosowego (czasem zastępujemy rzepakowym i też jest ok)
  • 1/3 szklanki syropu klonowego lub daktylowego (daktyle zalewamy wodą, namaczamy przez około 15 minut, a następnie blendujemy)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka owoców (uwielbiamy z borówkami!) lub 1 jabłko/gruszka pokrojone w kostkę plus cynamon

Wykonanie

Mieszkamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy rozbełtane jajka, jogurt, olej, syrop, sok z cytryny i esencję waniliową. Ciasto nakładamy do foremek do muffinków (do ¾ wysokości) a na wierzchu układamy owoce. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni na środkowym poziomie piekarnika.

Przepis pochodzi z książki Nowe alaantkowe BLW (cz.2) wyd. Mamania

Ciastka marchewkowe

Składniki:

  • 1 czubata szklanka marchwi startej na małych oczkach
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki rodzynek (namoczone przez 15 minut w wodzie)
  • 4 daktyle suszone (zalewamy wodą i po 15 minutach blendujemy)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie

Do miski wbijamy jajka, dodajemy masło, daktyle i mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem i delikatnie spłaszczamy. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem na środowym poziomie piekarnika.

Przepis pochodzi z książki Alaantkowe BLW (cz.1), wyd. Mamania

Alaantkowe BLW – książki kucharskie

Do tej pory ukazały się trzy książki z alaantkowymi przepisami. Posiadamy wszystkie trzy i jesteśmy nimi zachwyceni. Z przepisów w nich zawartych korzystamy niemal codziennie. W każdej z książek znajdziemy ponad 100 zdrowych przepisów na śniadania, obiady, kolacje oraz desery czy podwieczorki. Genialne jest to, że wiele przepisów „przemyca” zdrowe składniki,  jak np. warzywa, (które często są mniej chętnie jedzone przez dzieci) do dań atrakcyjnych dla dzieci jak placki, naleśniki, gofry czy muffinki. W książkach znajdziemy m.in. przepisy na cukiniowe gofry, pyszne naleśniki z burakiem, czy wyżej podane ciasteczka marchewkowe, ale to tylko nieliczne z wielu przykładów. Niektóre na pierwszy rzut oka wydają się dziwne, ale uwierzcie, że smakują naprawdę świetnie.

Inne zdrowe przekąski

Jeśli nie mamy czasu albo nie chce nam się przygotować samodzielnie zdrowych przekąsek na spacer, czy wyczkę, to najczęściej dla Emi zabieramy jakiś owoc (Ona uwielbia dosłownie wszystkie owoce i pochłania kilogramami), suszone owoce, chipsy jabłkowe lub wafle ryżowe czy inne zbożowe przekąski. Podczas wycieczek po mieście czasem kupujemy jogurt naturalny i go podajemy Emi na drugie śniadanie czy deser.

A Wy jakie przekąski najczęściej zabieracie na spacer czy wycieczkę?

Zapisz się na newsletter i bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Translate »

Zapisz się na newsletter i bądź na bieżąco!

rogalin