gry dla dzieci
W co grać z dziećmi? 7 ciekawych gier dla dzieci
26 marca, 2020
ścieżka w koronach drzew w Poznaniu
Nowa atrakcja na mapie Poznania – ścieżka w koronach drzew
9 maja, 2020

Kulinarne podróże po świecie. Kuchnia Izraela, szakszuka – przepis idealny.

Jak radzimy sobie w ostatnich dniach z brakiem podróży? Karmimy się wspomnieniami. I to zarówno w przenośni, jak i dosłownie 🙂 Przenosimy się wspomnieniami do naszych minionych podróży i snujemy plany na następne. Przeglądamy fotoksiążki ze zdjęciami z podróży, gramy w planszówki z podróżniczym motywem w tle, przy okazji wdychając zapach kadzidełek kupionych na Bali i w Indiach oraz przygotowujemy w domu potrawy, których smak poznaliśmy podczas naszych podróży.

Dziś chcielibyśmy Wam przedstawić przepis na szakszukę, którą mieliśmy okazję spróbować w Izraelu, podczas jednego z ostatnich wyjazdów. Kuchnia Izraela, w której króluje hummus i tahina, bardzo nam zasmakowała. I w zasadzie szakszuka, jest jedną z nielicznych potraw, w których nie używa się ani jednego, ani drugiego.

szakszuka przepis

Co to jest szakszuka?

Szakszuka to w skrócie sadzone jajka w pikantnym sosie pomidorowym, doprawionym kuminem. Danie najlepiej podać prosto z patelni. W Izraelu szakszukę najczęściej jada się na śniadanie, choć można ją zamówić w ciągu całego dnia. Szakszuka jest pyszna i prosta do przygotowania w domu.

Przepis na szakszukę.

Próbowaliśmy kilku przepisów i w końcu stworzyliśmy swój idealny przepis na szakszukę.

SKŁADNIKI:

  • 1 bakłażan
  • 1 duża cebula
  • puszka krojonych pomidorów
  • 50 g pokruszonej fety
  • 4-5 jajek
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na oleju podsmaż na dużej patelni cebulę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Dodaj pokrojonego w kostkę bakłażana.
  3. Dodaj pomidory z puszki (albo świeże, bez skórki)
  4. Dodaj przyprawy: kmin rzymski (kumin), pieprz cayenne lub paprykę ostrą, słodką paprykę, sól i pieprz.
  5. Zrób na patelni wgłębienia w sosie, a następie wbijaj w nie po 1 jajku. Przykryj patelnię pokrywką i duś kilka minut, aż jajka się zetną. Następnie  posyp posiekanym szczypiorkiem i pokruszonym w palcach serem feta.

szakszukaszakszuka

addicted2travel
addicted2travel
Jesteśmy małżeństwem, które kocha podróże! Staramy się wyciskać z życia ile się da. Uwielbiamy odkrywać nowe miejsca - i te na drugim końcu świata i te zaraz za rogiem, zawsze z aparatem w ręku, by uchwycić w kadrze niesamowite miejsca i magiczne chwile.

Leave a Reply

Translate »

Zapisz się na newsletter i bądź na bieżąco!

rogalin